Att rengöra fönster som ett proffs: Din ultimata guide

Att se världen genom smutsiga fönster är knappast inspirerande. Om du vill se världen med klarhet, behöver dina fönster en ordentlig rengöring. Men hur gör du det som ett proffs? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror. Följ dessa enkla steg för att få dina fönster att glänsa när du ska flyttstäda med städfirma.

Rätt verktyg för jobbet

När du rengör dina fönster som ett proffs, börjar allt med rätt verktyg. Du behöver en hink, en svamp eller en trasa, en fönsterskrapa, en microfiberduk och fönsterputs. Om dina fönster är högt upp, behöver du också en säker stegstege. Säkerhet först!

Förbered din lösning

Nästa steg är att förbereda din rengöringslösning. Du kan köpa en färdig fönsterputs, men du kan också göra din egen med lika delar vit ättika och vatten. Om dina fönster är mycket smutsiga kan du lägga till några droppar diskmedel.

Rengör ramar och fönsterbrädor först

Innan du börjar rengöra glaset, börja med att rengöra ramarna och fönsterbrädorna. Damm och smuts här kan annars hamna på dina nyskurade fönster. Använd en fuktig trasa eller svamp för att torka av dessa områden.

Applicera rengöringslösningen

Nu är det dags att rengöra själva glaset. Använd din svamp eller trasa för att applicera rengöringslösningen på glaset. Var inte rädd för att bli blöt – ju mer lösning, desto lättare blir det att skrapa bort smutsen.

Använd skrapan rätt

När du använder skrapan, börja från toppen och arbeta dig neråt. Dra skrapan i en S-formad rörelse för bästa resultat. Detta gör att du kan ta bort allt vatten och smuts utan att lämna ränder.

Polera till perfektion

När du har skrapat bort rengöringslösningen, använd en microfiberduk för att torka av eventuella vattenfläckar eller ränder. Om du fortfarande har envisa fläckar, kan du använda lite mer rengöringslösning och polera området tills det är skinande rent.

Rengör på en molnig dag

Det kan låta kontraintuitivt, men den bästa tiden att rengöra dina fönster är på en molnig dag. Solen kan torka ut rengöringslösningen innan du har tid att skrapa den av, vilket kan leda till ränder.

Ingen panik över fläckar på höga höjder

Om dina fönster är högt upp, kan det vara frestande att sträcka sig för långt för att ta bort en envis fläck. Men kom ihåg, säkerhet först! Om du inte kan nå en fläck från din stegstege, låt den vara. Det är bättre att vara säker än att riskera en olycka.

Ta en steg tillbaka och beundra ditt arbete

När du har rengjort alla dina fönster, ta ett steg tillbaka och beundra ditt arbete. Nu kan du njuta av världen i all sin klarhet genom dina skinande rena fönster. Bra jobbat!

Att rengöra fönster kan vara ett tråkigt jobb, men med rätt teknik och verktyg kan du få dina fönster att glänsa som ett proffs. Så plocka upp din svamp och skrapa, och förbered dig på att se världen med nya ögon.

Nästa steg: Rengör fönster på insidan

När du är klar med utsidan av fönstren, är det dags att ta itu med insidan. Processen är mycket lik den för utsidan, men det finns några extra saker att tänka på.

Skydda din inredning

Tvätta fönster

Innan du börjar rengöra insidan av fönstren, ta några minuter för att skydda ditt hem. Flytta möbler och andra föremål bort från fönstret och lägg en droppduk eller gamla handdukar på golvet för att skydda det från droppar.

Var försiktig med fönsterbehandlingar

Om du har gardiner, persienner eller andra fönsterbehandlingar, var extra försiktig när du rengör runt dem. Du kanske till och med vill ta ner dem för att försäkra att de inte blir skadade eller smutsiga.

Rengör glaset på samma sätt som utsidan

Precis som när du rengjorde utsidan av fönstren, börja med att applicera rengöringslösningen med en svamp eller trasa. Använd sedan skrapan för att ta bort lösningen, och torka av eventuella rester med en microfiberduk.

Använd en tandborste för hörnen

För riktigt små, trånga utrymmen, som hörnen av fönstren, kan en gammal tan

dborste vara ett praktiskt verktyg. Bara se till att den är ren innan du börjar!

Njut av ditt klara, rena utseende

När du har rengjort både insidan och utsidan av dina fönster, kommer du verkligen att kunna njuta av det klara, rena utseendet. Oavsett om du tittar ut på världen eller bara njuter av det naturliga ljuset, kommer dina rengjorda fönster verkligen att göra skillnad.

Att rengöra dina fönster som ett proffs kan tyckas vara en stor uppgift, men när du vet vad du gör och har rätt verktyg till hands, är det faktiskt ganska enkelt. Och belöningen – klart, skinande fönster som låter in ljus och utsikt – är definitivt värt arbetet. Så varför inte ge det ett försök? Du kanske blir förvånad över hur mycket det förbättrar ditt hem.